Pèricles no hi és - Borja Antela-Bernández
Llibre que serveix per obrir el meló del Repte Reducte 2023, dins de l'apartat "Llibre de no-ficció d'un/a autor/a en llengua catalana". Iniciativa creada per Reducte Català que serveix per sortir de la zona de confort i llegir llibres que compleixin diferents característiques o temàtica específica. A més a més, serveix per endinsar-se i donar a conèixer diferents autors/es de llengua catalana o llibres traduïts en aquesta llengua.
"Pèricles no hi és" té un títol que pot enganyar a priori. En un principi, un pot esperar una història de la vida d'Atenes just després de la mort de Pèricles i traslladar-nos al segle V abans de Crist. Però no, es tracta d'un joc de paraules per justificar la influència de la Grècia antiga des de la seva esplendor fins avui en dia, on a Europa continuem bevent de la saviesa d'aquella època, prenem com a model la forma política de llavors (democràcia) i també, entre d'altres, la forma de fomentar i preservar la cultura pròpia tal com ens van ensenyar.
L'autor també incideix molt en el fet que la Grècia com a conjunt que ens ha arribat col·loquialment als nostres dies és fruit a la visió romana d'aquesta regió. Ell ens explica què es trobava més distribuït com a polis on cadascuna tenia el seu propi tipus de govern: tiranies, reis, democràcia... Es tracta d'una obra curta, però molt ben estructurada que parla des dels primers dies on Micenes era la polis o ciutat de més influència cap a les altres, passant per Atenes, de la qual es conserven més documents, Esparta, Tebes, Macedònia... fins a passar a integrar com a província dins de l'Imperi romà. Abordant també que fins a les excavacions dels segles XIX i XX molts dels coneixements que es tenien es pensaven que només eren mites que havien passat de generació en generació des de fa més de dos mil cinc-cents anys.
Borja Antela-Bernández és Doctor en Història de Grècia per la Universitat de Compostel·la. Actualment treballant a la UAB. A banda de multitud de papers, també és responsable de títols, entre d'altres, com "Alejandro Magno. Infancia y Juventud", "Placer y Dolor: Las mujeres en la Antigüedad (Monografías Humanidades)" i "La historia antigua a través del cine. Arqueología, historia antigua y tradición clásica: 264 (Manuales)".
Podeu comprar-lo aquí.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada