Nostra Senyora del Nil - Scholastique Mukasonga

La lectura d'aquest llibre la incloc en l'apartat de "Llibre d'autor/a d'Àfrica" del Repte Reducte 2024.


Sempre he tingut el trist record de veure a les notícies de mitjans els noranta del genocidi de tutsis a càrrec dels hutus (sempre entenent una part totalment radicalitzada d'aquesta ètnia). No entenia com era possible ser espectador quasi en directe d'aquesta matança i que la resta del món s'escandalitzava, es lamentava, però només observava, no actuava. Amb el pas dels anys i amb altres guerres més properes al món civilitzat (com ara als Balcans) vaig entendre que quan algú, una regió o una societat cau en desgràcia, no té cap mena de valor.

Per això quan estava estudiant quina lectura incorporar en aquest apartat en trobar-me'l i fullejar-ho vaig entendre que em podria aportar quelcom. A més a més, l'autora és d'ètnia tutsi va haver d'emigrar primer a Burundi i després a França i va patir directament el genocidi dins la seva família. Tenia molt a explicar.


I tant que ho té, si bé tota l'acció del llibre es limita bàsicament entorn de l'institut de Nostra Senyora del Nil ho fa d'una manera molt general i completa. Totes les famílies benestants de Ruanda i de les seves fronteres, i les que ho volen ser, envien les seves filles a estudiar aquí. De vessant catòlic i europea és una manera d'evolucionar dins de l'Àfrica negra cap al món civilitzat. Primer, per una qüestió de raça: la blanca (com antiga colònia belga i també amb lligam francès) se sentirà realitzada veient com pot domesticar aquests éssers prehistòrics. Després, les dones podrien arribar a càrrecs institucionals com ara ser ministres si adquireixen aquesta formació. Tot i que la principal raó del fet que les seves famílies les eduquin perquè siguin dones cultivades serà per a poder casar-les amb algú que els proporcioni un salt a escala social o política. Però també serà un exemple de com era el tracte etnicista del país. Per una banda, es mostrarà el tarannà generós dels hutus incloent dins quotes a dones tutsis per demostrar que no estan apartades; però també podran sentir d'una manera directa l'odi i el menyspreu de part de l'ètnia dominant.

Scholastique Mukasonga té altres títols com ara "Kibogo", "Sister Deborah" i "La femme aux pieds nus" entre d'altres.

Comentaris

Entrades populars